De forskellige farvede bælter fra hvidt til sort bælte anvendes til at vise, hvor langt karateudøveren er nået i sine karatefærdigheder. Når man har indset, at gradueringssystemet er for at måle ens personlige udvikling indenfor karate, så giver det sig selv, at det at dumpe til en graduering er lige så vigtigt, som at bestå. Hvis ikke vigtigere! Det er langt fra alle, som har modet til at gå til graduering, hvor man bliver gennemtestet. Og hvis man skulle dumpe, er det ikke fordi man er en dårlig karateudøver, men blot fordi, at man mangler at udvikle nogle af sine karatefærdigheder.
Ved gradueringen gennemgår hver elev et fast pensum. Typisk er 3-4 elever på ad gangen og afhængig af alder og niveau mere eller mindre selvstændigt. Det er en højt gradueret sortbælte som har ansvaret og tilladelsen til at graduere og vedkommende er oftest sekunderet af et par andre erfarne karate-ka’er. Derudover er der en instruktør, som læser pensum op og evt. tæller for og guider de yngste.
Det er instruktørerne som indstiller en elev til graduring. Ved indstilling lægges der udover det karatemæssige bl.a. vægt på:
- Lysten til at lære
- Fremmøde
- Indstilling til at arbejde hårdt
- Respekt for de andre elever
- Kammeratskab
Selvom man er indstillet til en grad er det den gradueringsansvarlige, som vurderer hvilken grad, der skal tildeles.
Når alle har været på gulvet og vist pensum voteres der blandt de gradueringsberettigede instruktører som sidder med ved "dommer bordet. Her bliver hver elev gennemgået og grad bestemmes. Man kan dumpe, bestå og bestå med en kali. En kali svarer lidt til pil nedad og den skal modtages således at ved næste graduering skal det være tiptop. En kali til de højere kyu grader betyder oftest at man går graden om til næste graduering. En gang i mellem ses også at der springes en grad over; evt. med en kali.
Efter voteringen modtager hver elev en tilbagemelding og resultat af den gradueringsansvarlige.